Van das tot blazer: alles over pakken

Jennifer 29 november 2022 0

De feestdagen komen eraan, en dit jaar wil jij uitpakken. Geen flanel op een spijkerbroek, geen jurkje van tien euro. Dit jaar blazen we iedereen, van ooms en tantes tot nieuwsgierige neefjes en nichtjes en die ene oom die in het bos woont, weg. Dit jaar dragen we een pak, van smoking overhemd tot schoenen en bretels. Maar hoe vogel je in hemelsnaam de etiquette van pakken uit, met nog minder dan een maand te gaan? En hoe stel je een goede pakkengarderobe samen?  

Duivelse details 

Het pak is al eeuwenlang in de mode, en nog altijd is het een staple van elke chique garderobe. Ook is het ontwerp van het pak niet eens zo bijster veel veranderd; wel zijn we steeds meer gaan variëren, en zie je ook alsmaar meer casual varianten van het traditionele pak voorbijkomen. Het grootste verschil tussen een pak op de chique manier of op de meer casual manier dragen, zit hem in de details. Stel je bijvoorbeeld het verschil voor tussen een tweedelig of driedelig pak, of tussen een dichte bloes met stropdas of vlinderdas, of een open bloes? Nog iets om te weten, waardoor elk pak dat je draagt met nog een paar leveltjes omhooggaat; match je schoenen met je riem of bretels. Bruine schoenen? Bruine riem. Wanneer ik zeg ‘matchen met je bretels’ bedoel ik overigens niet de kleur van de gehele bretel (het is het best als die zwart of blauw zijn, afhangend van wat voor pak je draagt), maar de leertjes. Goede bretels hebben leertjes aan de voor -en achterkant, en die moeten dus matchen met je schoenen. Dat kan jij!

Jouw garderobe 

En dan de garderobe. Je hebt de smaak te pakken gekregen met de voorbereidingen voor de feestdagen, en nu wil je eigenlijk pakken een standaard onderdeel van je garderobe maken. Het mooie is, je hebt in principe een paar dingen nodig om écht een goede pakkengarderobe te bouwen. Te beginnen met een zwart pak en een blauw pak, en twee witte bloezen, twee zwarte bloezen en een lichtblauwe bloes. Om uit te breiden ga je vervolgens voor een beige pak en een lichter blauw pak, of een grijs pak. Het mooie aan al die pakken? Elk jasje kan gecombineerd worden met elke bloes, en elke bloes-jasje combinatie met élke broek. Meestal kan je er ook wel bruine of zwarte schoenen onderaan (bruin is wat speelser, zwart wat chiquer), maar draagt nóóit zwarte schoenen onder een blauw pak, en vanzelfsprekend dus ook geen zwarte riem. 

 

Kortom, trakteer jezelf en begin aan je pakkengarderobe, vandaag nog!

Categorie:

Leave a Comment